Subsidie warmtepomp

Check wat u kunt besparen op uw energierekening


100% onafhankelijk advies
Vakkundig installatie
Alle warmtepompen
Geschikt voor iedere woning
Home » Subsidie warmtepomp
Warmtepomp soorten Lees meer
Werking warmtepomp Lees meer
Kosten & subsidies Lees meer
Aanschaf & installatie Lees meer

Subsidie warmtepomp

Warmtepomp subsidie is een welkome tegemoetkoming vanuit de overheid. Wanneer u een warmtepomp wilt kopen – of u nu particulier bent of eigenaar van een bedrijf – is dit een flinke investering. Wanneer de overheid u door middel van subsidie tegemoetkomt, kan dit de terugverdientijd van het systeem sterk beperken. Lees direct verder over warmtepomp subsidie, ook voor bedrijven.

Subsidie particulieren

Sinds 2016 is het mogelijk als particulier om subsidie aan te vragen op warmtepompen, de zogeheten ISDE subsidie. Deze subsidie loopt tot en met 2020. Toch loopt het subsidiebedrag dat u kunt krijgen per warmtepomp flink uiteen.

Allereerst krijgt u na aanvragen van de ISDE subsidie €1.100,- van de kostprijs terug. Voor elke kW vermogen komt daar vervolgens nog €100,- bij. Tevens geldt er nog een extra tegemoetkoming voor extra zuinige warmtepompen. Voor installaties met het A+ label komt er €150,- bij, terwijl men voor de installaties met een A++ label zelfs €300,- extra subsidie kan krijgen. U krijgt een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid als uw warmtepomp aan de volgende voorwaarde voldoet:

  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-water warmtepomp, grond-water warmtepomp of een water-water warmtepomp.
  • Het verwarmingstoestel heeft een vermogen van maximaal 70 kW.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
  • De warmtepomp is geïnstalleerd door een deskundig installateur.

Hieronder een overzicht van de gemiddelde subsidie en besparing op diverse soorten warmtepompen.

Subsidie lucht-lucht warmtepomp

Het is niet mogelijk om subsidie aan te vragen voor een lucht-lucht warmtepomp. Wel ligt de aankoopprijs van deze installatie relatief laag. Al vanaf rond de €2.500,-, exclusief installatie, heeft u een dergelijk systeem.

Subsidie hybride warmtepomp

De subsidie voor een hybride warmtepomp ligt meestal tussen de €1.100,- en €1.500,-, afhankelijk van het vermogen en het label van de installatie. Op een aanschafprijs van rond de €5.000,- á €7.500,- is dit zo’n 20% tot 30% besparing door middel van subsidie.

Subsidie lucht-water warmtepomp

De subsidie voor een lucht-water warmtepomp ligt over het algemeen net iets hoger dan de subsidie voor een hybride warmtepomp. De aanschafprijs ligt alleen ook net iets hoger. Over het algemeen heeft u een lucht-water warmtepomp voor €5.000,- á €10.000. Wel heeft een dergelijk installatie meer vermogen dan een hybride systeem.

Subsidie water-water warmtepomp

De subsidie voor een water-water warmtepomp ligt relatief hoog. Deze ISDE subsidie begint namelijk vanaf €2.500,-, voor een vermogen tot 10kW. Voor elke kW daarboven komt er nog eens €100,- bij. Voor de meeste woningen in Nederland is 10kW echter meer dan genoeg. Al met al zal u aan subsidie voor uw water-water warmtepomp gemiddeld tussen de €2.500,- en €3.500,- tegemoet kunnen zien. Dit is een flinke besparing op het aankoopbedrag tussen de €10.000,- en €20.000,-.

Subsidie grond-water warmtepomp

De subsidie voor een grond-water warmtepomp is het hoogst van allemaal, omdat deze installatie over het meeste vermogen beschikt. Wel is niet iedere woning geschikt voor een dergelijk systeem en kunnen de prijzen flink fluctueren. De aanschafprijs tussen de €10.000 en €25.000 is namelijk deels afhankelijk van de vraag of u een horizontaal of verticaal buizennetwerk laat installeren.

Subsidie bedrijven

De warmtepomp subsidie voor bedrijven aanvragen verschilt niet van die van particulieren. U vist als bedrijf uit dezelfde pot als een particulier, een gezamenlijke subsidie die in het jaar 2018 ruim €100 miljoen euro bedraagt. Volgens RVO zijn er een aantal voorwaarden waar zakelijke gebruikers aan moeten voldoen. Een aantal voorwaarden waar u voor aanvragen aan moet voldoen, zijn:

  • Een geldig KVK-nummer;
  • Er mag nog geen koopovereenkomst zijn aangegaan wanneer de subsidie wordt aangevraagd;
  • Het apparaat wordt in Nederland geïnstalleerd;
  • Degene die de subsidie aanvraagt, is tevens de eigenaar van de investering.

Warmtepomp subsidie aanvragen

Het aanvragen van subsidie voor uw warmtepomp verloopt via het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). U heeft hiervoor een DigiD nodig. Tevens wordt gevraagd om een bewijs van aanschaf, zoals een goed gespecificeerde kassabon.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van subsidie op uw warmtepomp? Wij helpen u graag verder met aanvragen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken, zowel voor bedrijven als particulieren!

FAQ

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt