Kosten en subsidies warmtepompen 2018-03-06T21:51:17+00:00
Home » Kosten en subsidies warmtepompen

Uw gegevens

Laat uw gegevens hieronder achter en ontvang een vrijblijvend advies!

Kosten en subsidies warmtepompen

De belangrijkste reden om een warmtepomp aan te schaffen is – buiten milieubewuste overwegingen – het besparen en drukken van de kosten op de lange termijn. Aan het kopen en (laten) installeren van een geothermische warmtepomp of een hybride systeem zijn diverse voordelen verbonden. Toch lopen de prijzen – alsmede de installatiekosten en subsidies (warmtepompen) – flink uiteen. Eigenlijk moet u niet naar het kostenplaatje kijken, maar naar de terugverdientijd van een warmtepomp.

Hoeveel kost een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp lopen sterk uiteen. Zo heeft u al een lucht-lucht warmtepomp vanaf €2.500,-, terwijl u voor complexe geothermische systemen soms tot wel €40.000 moet betalen. De prijs hiervan is grotendeels afhankelijk van de installatiekosten. Bij de installatie van een hybride warmtepomp of een lucht-lucht warmtepomp komen relatief weinig installatiekosten kijken. Echter brengt een grond-water warmtepomp of een water-water warmtepomp een zeer complexe installatie met zich mee, waardoor de prijs flink oploopt.

Kan ik subsidie krijgen voor een warmtepomp?

Door de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is het vanaf 1 januari 2016 (dus ook in 2018) mogelijk om subsidie aan te vragen voor het kopen van een warmtepomp. Deze subsidie geldt zowel voor particulieren als bedrijven. Wel moeten deze aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-water warmtepomp, grond-water warmtepomp of een water-water warmtepomp. Lucht-lucht warmtepompen worden hierbij uitgesloten.
  • Het ruimteverwarmingstoestel mag een maximaal vermogen van 70 kW bevatten.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
  • De warmtepomp is/wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Wanneer u de kosten van een warmtepomp wilt berekenen, is het vooral belangrijk om te kijken naar de terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt ongeveer tussen de 10 en 15 jaar, afhankelijk van uw verbruik en het soort installatie. Zo ligt de terugverdientijd in een kleine woning lager dan bij een grotere woning. Om een betrouwbare berekening te krijgen over de terugverdientijd van uw warmtepomp, raden wij u aan contact met ons op te nemen, zodat we de prijzen, kosten, uw verbruik en de subsidies door kunnen nemen en een betrouwbare berekening kunnen maken.

Harry van Horlinken

Al 3 jaar tevreden met zijn warmtepomp.

Ik werd snel teruggebeld en al na een paar weken werd mijn warmtepomp geïnstalleerd. Snel afgehandeld door keurige gasten, ik zou het zo opnieuw doen!