Diverse warmtepompen

Check wat u kunt besparen op uw energierekening


100% onafhankelijk advies
Vakkundig installatie
Alle warmtepompen
Geschikt voor iedere woning
Home » Diverse warmtepompen
Warmtepomp soorten Lees meer
Werking warmtepomp Lees meer
Kosten & subsidies Lees meer
Aanschaf & installatie Lees meer

Diverse warmtepompen

Het steeds populairder worden van duurzame alternatieven als warmtepompen, maakt dat er ook steeds meer soorten warmtepompen komen. Iedere installatie en ieder systeem heeft zo zijn voor- en nadelen, die onder andere liggen in de kosten (aanschafprijs en installatiekosten), het rendement (wat levert het op/wat bespaar ik?) en eventuele tegemoetkomingen vanuit de gemeente, zoals subsidies. Warmtepompen wekken energie op vanuit diverse warmtebronnen, zoals lucht, water en grond. Tevens kan een hybride systeem worden gekoppeld aan de huidige centrale verwarming (cv ketel).

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een soort lightversie van de warmtepomp. Deze duurzame boiler wordt namelijk alleen gebruikt om het kraanwater te verwarmen. Wanneer u mechanische ventilatie en PV-panelen heeft, is dit een ideaal middel om uw tapwater te verwarmen. Een warmtepompboiler hanteert hetzelfde principe als een reguliere warmtepomp en werkt als volgt:

Het systeem onttrekt warmte uit lucht in het ventilatiesysteem en geeft dit af aan een met koelvloeistof gevulde warmtewisselaar. De vloeistof wordt samengedrukt door een compressor, waardoor de temperatuur stijgt en de vloeistof verdampt. Het verwarmde gas wordt vervolgens getransporteerd naar de condensor, waar de warmte wordt afgegeven aan het water in het reservoir (de boiler). Deze cyclus herhaalt zich.

De kosten van een warmtepompboiler liggen iets lager dan de gemiddelde warmtepomp en is verkrijgbaar in diverse maten, zoals 100 liter, 200 liter en 300 liter. Vooral wanneer u in uw woning meer dan 100 liter water per dag gebruikt, is de prijs van tussen de €3.000,- en €5.000,- verre van onoverkomelijk. Tevens kunt u voor dit systeem ruim €500,- subsidie tegemoet zien.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp kan ingezet worden om uw woning zowel te verwarmen als te koelen. Dit systeem is opgebouwd uit een binnenunit en een buitenunit. Door middel van een ventilator trekt de buitenunit lucht aan. Door middel van de koelvloeistof, die door de compressor wordt opgewarmd, wordt deze lucht op de juiste temperatuur gebracht. De koelvloeistof in de lucht-lucht warmtepomp verdampt en het ontstane koelgas geeft zijn energie af aan de lucht die van buitenaf naar binnen wordt gezogen.

De kosten van een lucht lucht warmtepomp zijn afhankelijk van de omvang van de installatie. De gemiddelde prijs zal ongeveer tussen de €4.000,- en €8.000,- liggen. Wel is de gemiddelde subsidie beperkt.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp zet de buitenlucht op duurzame wijze om in warm water, wat gebruikt kan worden om het sanitair of de centrale verwarming te verwarmen. Eigenlijk kan het gezien worden als een modern, milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel. De opgewekte warmte wordt namelijk vervoerd naar verwarmingselementen of waterleidingen.

De kosten van de lucht-water warmtepomp vallen redelijk mee. Doordat de installatiekosten relatief laag uitvallen, ligt de gemiddelde aanschafprijs tussen de €5.000,- en €10.000,-, inclusief installatie. De gemiddelde subsidie voor een lucht-water warmtepomp kan bovendien oplopen tot boven de €2.000,-.

Water-water warmtepomp

Met een water-water warmtepomp wordt de warmte uit het grondwater gebruikt om uw woning te verwarmen. Het is een geothermisch systeem, dat het hoogste rendement heeft van alle soorten warmtepompen. Hier staat alleen ook wel de hoogste investering tegenover.

Een volledige water-water warmtepomp maakt gebruik van twee putten: een pompput en een retourput/lozingput. De diepte van deze putten is afhankelijk van de diepte van het grondwater en ligt tussen de 25 en 150 meter. De pompput pompt het grondwater op en geleid het naar de verdamper, waar het grondwater zijn warmte aan het systeem afgeeft. Het afgekoelde water wordt vervolgens weer via de retourput afgevoerd naar het grondwater.

Zoals hierboven al gezegd, is de water-water warmtepomp zowel qua investering als qua rendement het hoogste van alle waterpompen. Weliswaar loopt de prijs mede door de installatiekosten op tot boven de €15.000,-, maar door het hoge rendement en de relatief hoge subsidie (soms wel boven de €2.500,-) wordt de terugverdientijd sterk beperkt.

Grond-water warmtepomp

Met een grond-water warmtepomp (ook wel aardwarmtepomp genoemd) wordt de warmte die in de grond aanwezig is, benut om de woning te verwarmen. Deze installatie heeft een hoog rendement, maar brengt wel relatief hoge prijzen met zich mee.

De grond-water warmtepomp gebruikt geothermische warmte om het water in het buizennetwerk te verwarmen. Dit is echter niet genoeg, waardoor de warmte die de installatie nog tekort komt, wordt opgewekt door eenzelfde systeem als andere warmtepompen. Dit aardwarmtepomp systeem kan ingezet worden door middel van een horizontaal- of verticaal buizennetwerk, afhankelijk van het beschikbare aardoppervlak.

De kosten van de grond-water warmtepomp (aardwarmtepomp) hebben sterk te maken met de prijzen omtrent de installatie. De installatiekosten van een verticaal- of horizontaal buizennetwerk lopen namelijk sterk uiteen. U kunt rekenen op een gemiddelde prijs van €10.000,- á €25.000,-. Ook voor dit systeem kan de gemiddelde subsidie oplopen tot boven de €2.500,-.

Hybride warmtepomp

Mede door de hoge investeringskosten zijn bovengenoemde geothermische systemen alleen rendabel voor goed geïsoleerde huizen. Wanneer dit niet het geval is, kunt u een hybride warmtepomp kopen.

Een hybride warmtepomp is in meerdere varianten beschikbaar, zoals een hybride warmtepomp met- of zonder buitenunit, of een combinatiesysteem. Hier werken de warmtepomp en de cv-ketel samen om het water in huis te verwarmen.

De kosten van een hybride warmtepomp liggen gemiddeld tussen de €2.500,- en €6.000,-. De prijs is mede afhankelijk van het soort hybride systeem. Ook kunt u soms wel tussen de €1.000,- en €1.500,- subsidie verwachten.

Warmtepomp op cv ketel aansluiten (installatie)

Het is niet aan te raden om een warmtepomp zelf op uw cv ketel aan te sluiten. Niet alleen is dit een zeer groot project, ook is het een complexe operatie. U doet er dan ook goed aan om bij het kopen van een warmtepomp deze te laten installeren door een professionele installateur. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

FAQ

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt