Lucht-water warmtepomp

Check wat u kunt besparen op uw energierekening


100% onafhankelijk advies
Vakkundig installatie
Alle warmtepompen
Geschikt voor iedere woning
Home » Lucht-water warmtepomp
Warmtepomp soorten Lees meer
Werking warmtepomp Lees meer
Kosten & subsidies Lees meer
Aanschaf & installatie Lees meer

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp is een milieuvriendelijk, zuinig alternatief voor de huidige verwarmingsketel of verwarmingsinstallatie in uw woning. Deze installatie zet buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor uw sanitaire voorzieningen of uw centrale verwarming. Wilt u een lucht-water warmtepomp kopen? Hieronder geven wij u meer informatie over dit systeem, over de werking, kosten, prijs, eventuele subsidies en de installatie hiervan.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Voordat u een lucht-water warmtepomp koopt, is het belangrijk om te weten hoe deze installatie werkt. De werking van dit systeem is het beste te vergelijken met de werking van een koelkast:

De buitenunit van de warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en verhoogt de temperatuur hiervan door middel van een compressor. Het koelmiddel in het apparaat wordt verhit, waardoor het in gasvorm verandert. Vervolgens geeft het zijn warmte af aan het water, wat vervolgens door het verwarmingssysteem wordt gedistribueerd. Wanneer de warmte in de lucht-water warmtepomp wordt afgestaan, koelt het koelmiddel af, waardoor de staat verandert naar vloeistof. Dit proces vindt herhaaldelijk plaats. Hierdoor is de lucht-water warmtepomp een goedkope optie op de lange termijn. Vooral door de mogelijkheid tot het aanvragen van subsidie, waarover hieronder meer.

Waarvoor kan het apparaat ingezet worden?

De lucht-water warmtepomp is multi-inzetbaar en kan voor diverse doeleinden worden gebruikt. Wanneer u dit systeem koopt, kunt u deze allereerst inzetten voor uw sanitair en warm water. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld bad en douche verwarmen. Tevens is het in te zetten voor wand en vloerverwarming, omdat deze een lagere temperatuur behoeven dan andere verwarmingstoestellen. Natuurlijk kunt u ook voor een combisysteem kiezen, die beide bovengenoemde elementen verwarmt.

In landen met een Mediterraans klimaat wordt de lucht-water warmtepomp ook ingezet om het zwembad te verwarmen. Ook in Nederland kunt u dit systeem kopen voor het hele jaar, omdat het goed in te zetten is voor de periodes dat het normaal gesproken te koud is om te zwemmen.

Kosten en prijs lucht-water warmtepomp

De hamvraag is natuurlijk: ‘Wat kost een lucht-water warmtepomp?’ De prijs en kosten bij het kopen van een lucht-water warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren. Wel bespaart u ruim 75% op uw energierekening, omdat dit gedeelte gratis uit de natuur wordt gehaald. Het apparaat is vanaf ongeveer €5.000,- al beschikbaar, maar afhankelijk van uw situatie, verbruik en het soort woning kan de prijs oplopen tot iets boven de €10.000,-, inclusief installatie. U kunt zich het beste laten adviseren over de kosten door een professioneel installateur.

Subsidie lucht-water warmtepomp

Wanneer u een lucht-water warmtepomp wilt kopen, zijn de kosten en de gemiddelde terugverdientijd een zeer belangrijke factor in de aanschaf. Buiten de prijs wilt u deze zoveel mogelijk beperken. Om het gebruik van warmtepompen aan te moedigen, heeft de overheid dan ook subsidie beschikbaar gesteld voor zowel bedrijven als particulieren die een installatie laten aanleggen.

Wanneer u de warmtepomp door een gecertificeerde installateur laat aanleggen, kan de gemiddelde subsidie oplopen tot wel €2.500,-, afhankelijk van het soort apparaat. Dit is een aanzienlijk deel van de prijs, waardoor u de gemiddelde terugverdientijd van de lucht-water warmtepomp flink verlaagt.

Advies bij het kopen van een lucht-water warmtepomp

Er komt een en ander kijken bij het kopen van een lucht-water warmtepomp. De prijs en eventuele subsidies, gecombineerd met het rendement en uw verbruik bepalen de terugverdientijd hiervan. Het is daarom belangrijk om u van uitgebreid advies te laten voorzien bij het kopen van dusdanig verwarmingssysteem. Wilt u direct een lucht-water warmtepomp kopen, of wilt u de kosten bespreken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

FAQ

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt