Vloerverwarming
Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp werkt het beste in een goed geïsoleerde woning. Wanneer de warmte uit de warmtepomp goed wordt verdeeld over de vloerverwarming, de wand en het plafond, kan een relatief lage aanvoertemperatuur. Maar welke temperatuur moet de vloerverwarming eigenlijk hebben? Lees hier meer over de juiste temperatuur en vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp.
Vloerverwarming vs. Radiatoren
Vloerverwarming (in combinatie met een warmtepomp) is ten opzichte van radiatoren een relatief traag systeem. Je zou het kunnen vergelijken met een stoomtrein die langzaam op gang komt en langzaam afremt. Door deze duurzame werking vindt dan ook geen nachtverlaging plaats. Ook betekent het dat de vloerverwarming geen echte opwarmfase of afkoelfase heeft, waardoor men juist energie bespaard op de lange termijn.
Verwarmen temperatuur
Bij radiatoren moet de aanvoertemperatuur en watertemperatuur zeer hoog zijn om te kunnen verwarmen. Je moet hierbij al gauw denken aan 80 graden Celsius. Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp werkt aanzienlijk economischer, daar de aanvoertemperatuur en watertemperatuur maar rond de 35 graden Celsius hoeft te liggen.
Koelen temperatuur
Bij vloerverwarming met een warmtepomp kan, in tegenstelling tot bij radiatoren, de kamer ook verkoeld worden. Vooral in de zomer is dit zeer prettig te noemen. Gebruik het aanvoerwater om te verkoelen, met een aanvoertemperatuur van rond de 20 graden Celsius.
Temperatuur vloerverwarming
Is er een ideale temperatuur voor de vloerverwarming? Zelfs in combinatie met een warmtepomp is deze er niet. Toch zijn er wel een paar mooie basisregels om aan te houden ten aanzien van jouw watertemperatuur. Het beste is om bij de temperatuur van de vloerverwarming uit te gaan van jouw ideale kamertemperatuur. Stel dat dit 19 graden Celsius is, kun je dit als basis nemen. Het aantal graden Celsius dat de buitentemperatuur onder jouw ideale temperatuur zit, is het aantal graden dat je met de temperatuur van de vloerverwarming hierboven moet gaan zitten. Is het bijvoorbeeld 10 graden Celsius buiten, dan zet je de watertemperatuur van de warmtepomp op 28 graden Celsius. Vaak is het een kwestie van aanvoelen, maar deze vuistregel is goed te gebruiken.
Warmtepomp vloerverwarming
We hebben het nu al een aantal keer gehad over een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Maar hoe werkt dit nou eigenlijk? Een warmtepomp werkt op een andere manier samen met de vloerverwarming dan de cv ketel. De warmtepomp heeft sowieso al een lagere temperatuur, maar maakt daarbuiten ook nog eens gebruik van een gesloten verdelen. Hierdoor hoeft er niet te worden nagemengd. Door de lage temperaturen van de warmtepomp vloerverwarming kan er ook nog eens gebruik worden gemaakt van kunststof buizen in plaats van metalen buizen.
Advies over uw vloerverwarming en warmtepomp
Vloerverwarming aanleggen in combinatie met een warmtepomp kan een hele onderneming zijn. Het is dan ook goed om allereerst uitgebreid de juiste gegevens in kaart te brengen. Denk aan isolatie, vloeroppervlak, aanvoertemperatuur, watertemperatuur, het soort warmtepomp en het soort systeem. Neem voor een aansluiting van een warmtepomp op uw vloerverwarming dan ook contact met ons op en onze installateurs helpen u verder!
FAQ
FAQ Vraag
Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt
FAQ Vraag
Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt
FAQ Vraag
Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt
FAQ Vraag
Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt
FAQ Vraag
Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt
FAQ Vraag
Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt