Water-water warmtepomp 2018-03-08T12:14:16+00:00
Home » Water-water warmtepomp

Uw gegevens

Laat uw gegevens hieronder achter en ontvang een vrijblijvend advies!

Water-water warmtepomp

Wanneer u een water-water warmtepomp koopt, zet u een eerste stap naar een milieuvriendelijke energievoorziening. Met dit geothermische systeem gebruikt u de warmte die in het grondwater aanwezig is om uw woning te verwarmen. De water-water warmtepomp heeft het hoogste rendement van alle warmtepompen, maar hier staan ook relatief hoge kosten tegenover. Hieronder leggen we u meer uit over de werking van het systeem, de prijs, eventuele subsidiëring en de voor- en nadelen.

Hoe werkt een water-water warmtepomp?

Allereerst dienen er voor het water-water warmtepompsysteem twee putten geboord te worden. Deze zijn, afhankelijk van de bodemsamenstelling en de diepte van het grondwater, over het algemeen tussen de 25 en 100 meter en bestaan uit een pompput en een retourput.

De water-water warmtepomp onttrekt door middel van een gesloten collector water uit de bodem en zet deze om in bruikbare energie voor zowel de verwarming als het sanitair. Wanneer het water eenmaal in de warmtepomp is aanbeland, laat het expansieventiel vanuit de condensor een x-hoeveelheid water, gecombineerd met koudemiddel, door naar de verdamper. In deze verdamper wordt de druk vervolgens weer verlaagd, waardoor het mengsel kookt en gasvorming ontstaat. Om dit proces gaande te houden, is warmte nodig. Deze warmte wordt onttrokken aan het watermengsel in de verdamper. Vervolgens zuigt de compressor van de water-water warmtepomp het gas weer aan en vervoert deze naar de condensor, waarna het weer via de retourput naar het grondwater wordt geleid en het proces opnieuw begint.

De voor- en nadelen

Net zoals andere systemen heeft de water-water warmtepomp diverse voor- en nadelen. Wij hebben deze voor u op een rij gezet.

Waarom wel?

  • Hoog rendement
  • Weinig tot geen invloed van weersomstandigheden
  • Weinig grondoppervlak benodigd
  • Multi-inzetbaar

Waarom niet?

  • Relatief hoge kosten
  • Afhankelijk van diepte grondwater
  • Vergunning benodigd

Kosten water-water warmtepomp

De kosten van een water-water warmtepomp variëren, afhankelijk van de installatie en uw woning. U kunt rekenen op een minimale prijs van rond de €12.500,- á €15.000,-. Dit betekent niet dat u tegengehouden moet worden om een water-water systeem te kopen; de subsidie (hieronder meer) en het rendement liggen namelijk vrij hoog, waardoor de terugverdientijd goed wordt beperkt. Al met al vallen de kosten en de kostprijs zeer mee als u dit tegenover de opbrengst zet.

Subsidie voor uw warmtepomp

Zoals hierboven al gezegd, is het bij het kopen van een water-water warmtepomp mogelijk om subsidie aan te vragen. Wanneer u de kosten van de installatie wilt berekenen, dient u niet naar de initiële kostprijs te kijken, maar naar de terugverdientijd. Voor een water-water warmtepomp kunt u, afhankelijk van het aantal kW vermogen, een aanzienlijke subsidie tegemoet zien. De gemiddelde subsidie ligt vanaf 10kW op €2.500,-, waarbij er voor elke kW extra €100,- bij komt. Tevens kunt u wanneer u een warmtepomp met A++ label aanschaft nog €300,- extra tegemoet zien. Al met al bedraagt de gemiddelde subsidie die u tegemoet kunt zien al gauw bijna 20% van het totaalbedrag (warmtepomp + installatie).

Advies bij het kopen van uw installatie

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, komt er wel een en ander kijken bij het kopen en installeren van de water-water warmtepomp. Dit complexe systeem moet op maat worden gemaakt en er moet uitgebreid onderzoek gedaan worden naar uw woonsituatie. Wilt u daarom meer weten over de kosten, prijzen, subsidies en installatie van een water-water warmtepomp? Neem dan contact op en bespreek de mogelijkheden!

Harry van Horlinken

Al 3 jaar tevreden met zijn warmtepomp.

Ik werd snel teruggebeld en al na een paar weken werd mijn warmtepomp geïnstalleerd. Snel afgehandeld door keurige gasten, ik zou het zo opnieuw doen!