Grond-water warmtepomp 2018-10-29T14:41:53+00:00
Home » Grond-water warmtepomp

Uw gegevens

Laat uw gegevens hieronder achter en ontvang een vrijblijvend advies!

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp (aardwarmtepomp) is een zeer milieubewust en voordelig systeem om uw woning te verwarmen. Wanneer u een dergelijke installatie aan laat leggen, wordt de warmte die in de grond aanwezig is, gebruikt om uw woning van warmte te voorzien. Het is een zeer efficiënt geothermisch systeem met een hoog rendement, maar hier staat wel een kostenplaatje tegenover. Hoe werkt een grond-water warmtepomp? Wat zijn de kosten? Komt ik in aanmerking voor subsidie? Antwoord op deze vragen leest u hieronder.

Hoe werkt een aardwarmtepomp?

Een aardwarmtepomp werkt op eenzelfde manier als andere warmtepompen, maar maakt gebruik van andere onderdelen in de installatie. In de aardbodem is warmte aanwezig, afkomstig van zowel de zon als vanuit de aardkern. Deze warmte wordt ook wel geothermische warmte genoemd. Wanneer u een buizennetwerk met water in de grond aanbrengt, wordt deze geothermische warmte gebruikt om het water hierin te verwarmen.

Alleen de geothermische warmte is echter niet genoeg om het water in de grond-water warmtepomp te verwarmen. Om er voor te zorgen dat dit wel het geval is, wordt de temperatuur verder omhoog gebracht, door de wisselwerking tussen een compressor, een verdamper en een condensor, gecombineerd met koelvloeistof.

Vervolgens wordt de opgewekte energie door een warmtewisselaar afgegeven aan het centrale verwarmingssysteem in uw huis, zoals de cv ketel. Wanneer u een aardwarmtepomp bij uw woning wilt laten aanleggen, kunt u zowel een verticaal als een horizontaal buizennetwerk aan laten leggen, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Horizontale plaatsing

Allereerst kunt u kiezen voor een horizontale plaatsing van het buizennetwerk. Hierbij worden de buizen van het aardwarmtesysteem horizontaal geplaatst, vlak onder de grond. U heeft hierdoor een constant rendement en een relatief hoge COP. Tevens is het een gesloten systeem, waardoor de koelvloeistof wordt hergebruikt en zijn de kosten van de graafwerkzaamheden relatief laag. Echter staat hier wel tegenover dat een groot grondoppervlak benodigd is en het rendement lager ligt dan bij een verticale plaatsing.

Verticale plaatsing

Wanneer u kiest voor een verticale plaatsing van het buizennetwerk van uw grond-water warmtepomp, worden de buizen, afhankelijk van de bodemsamenstelling, op 25 tot 100 á 150 meter diep geplaatst. Deze installatie maakt gebruik van aardsonden. In de boorgaten worden slangen geplaatst, die vervolgens worden aangesloten op de verdamper van het systeem.

Wanneer uw grond-water warmtepomp aangesloten is op een verticaal buizennetwerk, heeft u een constant hoog rendement en is er weinig grondoppervlak nodig. Echter kunnen de kosten van diepteboringen hoog oplopen, omdat vooraf lastig in te schatten is hoe diep er geboord moet worden.

Kosten grond-water warmtepomp

Wanneer u een grond-water warmtepomp wilt kopen, kunnen de kosten flink variëren. Buiten de prijs van de aardwarmtepomp zelf (€7.500,- á €15.000,-), komen namelijk nog de kosten van de installatie. Vooral voor de boringen lopen de prijzen flink uiteen. Al met al kunt u rekenen op kosten die liggen tussen de €10.000,- en €25.000,-.

Subsidies en tegemoetkomingen

Bij de investering in geothermische waterpompen (aardwarmtepomp/grond-water warmtepomp of water-water warmtepomp) komt een relatief hoog kostenplaatje kijken. Het rendement ligt alleen wel hoog en u kunt relatief veel subsidie tegemoet zien. Wanneer u subsidie aanvraagt voor een grond-water warmtepomp, moet deze wel aangelegd zijn door een gecertificeerde installateur.

De gemiddelde subsidie van een aardwarmtepomp varieert tussen de €2.500,- en ongeveer €4.000,-. Allereerst ontvangt u minimaal €2.500,- van de kosten terug. Vervolgens wordt hier per kW (vanaf 10 kW) vermogen nog €100,- bij opgeteld. Afhankelijk van het label op de grond-water warmtepomp komt hier vervolgens nog €150,- of €300,- extra bij.

Advies bij het kopen van een grond-water warmtepomp

Vooral bij geothermische waterpompen als een grond-water warmtepomp komt een hoop kijken. Afhankelijk van het buizennetwerk, de bodemsamenstelling, de diepte en de subsidie kan de kostenprijs en de terugverdientijd flink uiteenlopen. Het wordt dan ook altijd aangeraden om eerst uitgebreid advies te vragen van een gecertificeerde installateur over het kopen van uw grond-water warmtepomp. Wij helpen u graag verder. Neem contact op om de mogelijkheden omtrent uw aanstaande aardwarmtepomp te bespreken.

Harry van Horlinken

Al 3 jaar tevreden met zijn warmtepomp.

Ik werd snel teruggebeld en al na een paar weken werd mijn warmtepomp geïnstalleerd. Snel afgehandeld door keurige gasten, ik zou het zo opnieuw doen!