Terugverdientijd warmtepomp

Check wat u kunt besparen op uw energierekening


100% onafhankelijk advies
Vakkundig installatie
Alle warmtepompen
Geschikt voor iedere woning
Home » Terugverdientijd warmtepomp
Warmtepomp soorten Lees meer
Werking warmtepomp Lees meer
Kosten & subsidies Lees meer
Aanschaf & installatie Lees meer

Terugverdientijd warmtepomp

Terugverdientijd warmtepomp berekenen? Wanneer u overweegt om een warmtepomp te kopen, is de terugverdientijd hierin van groot belang. Het aanschaffen van een dusdanige installatie is namelijk een flinke investering, door zowel de kostprijs van de installatie als de montagekosten. Wanneer u de terugverdientijd echter overbrugt heeft, kun u gaan beginnen met sparen. Hieronder hebben we de terugverdientijd van de warmtepomp berekend aan de hand van de kosten en subsidie die u hierop ontvangt.

Wat is de terugverdientijd van diverse warmtepompen?

De terugverdientijd van de diverse warmtepompen loopt enigszins uiteen. Over het algemeen kunt u uitgaan van een terugverdienperiode van tussen de 7 jaar en 15 jaar. Aan de hand van een aantal factoren is te berekenen hoeveel tijd er overheen gaat voordat u eindelijk gaat verdienen aan uw warmtepomp.

Hoeveel bespaar ik?

Om de terugverdientijd van de warmtepomp te berekenen, is het allereerst belangrijk om te kijken naar hoeveel geld u jaarlijks bespaart op een warmtepomp. Dit is afhankelijk van een aantal factoren.

Allereerst is er het isolatie niveau. Warmtepompen werken het meest efficiënt wanneer er weinig tot geen temperatuurschommelingen zijn. Wanneer uw woning goed geïsoleerd is, hoeft de installatie relatief weinig te verbruiken. Alleen in de isolatie van uw woning zit al een marge van 30% in het verbruik.

Om de terugverdientijd van uw warmtepomp te berekenen, is het vervolgens zaak om te kijken naar het soort woning dat u heeft. Uw verbruik is namelijk onder andere afhankelijk van het aantal kubieke meters dat verwarmt moet worden en de vraag of u een rijtjeshuis of een vrijstaand huis heeft.

De grootste rol in het verbruik, en daarmee de terugverdientijd van de warmtepomp, zit natuurlijk in de grootte van uw gezin. Hoe meer mensen in huis wonen, hoe meer wordt verbruikt. Tevens spelen persoonlijke gewoonten, zoals de kamertemperatuur en het aantal minuten dat iemand onder de douche staat, een rol.

Hoe lang gaan de installaties mee?

Tevens speelt een rol hoe lang de warmtepomp mee gaat. Het is leuk om een terugverdientijd van 7 jaar te hebben, maar wanneer uw installatie na 6 jaar de geest geeft, heeft u alleen maar verlies geleden. De diverse warmtepompen hebben een vergelijkbare levensduur. Over het algemeen heeft een systeem zo’n 30.000 á 40.000 warmte-uren in zich. Per jaar zijn er zo’n 2.000 warmte-uren, waardoor de installatie minimaal 15 á 20 jaar in zich moet hebben.

Kosten warmtepomp

De kosten van diverse warmtepompen lopen flink uiteen. Toch zijn de kosten één van de belangrijkste pijlers om de terugverdientijd te kunnen berekenen. U heeft al een hybride warmtepomp voor €6.000,-, inclusief installatie, terwijl de complexe geothermische systemen afhankelijk van de installatie toch zo’n €40.000,- kunnen kosten.

Subsidie warmtepomp

Er gelden vaste regels voor de subsidie op warmtepompen. Ook deze bepalen deels de gemiddelde terugverdientijd. De standaard ISDE subsidie van 2016 t/m 2020 bedraagt €1.100,- voor ventilatielucht warmtepompen (hybride, lucht-lucht, lucht-water), terwijl deze €2.500,- voor geothermische systemen (grond-water, water-water) is. Tevens krijgt u €100,- extra voor elke kW vermogen en krijgt u een extra tegemoetkoming van €150,- of €300,- voor een waterpomp met A+, respectievelijk A++ label. Dit speelt een grote rol in de terugverdientijd van de warmtepomp.

Een voorbeeld van de terugverdientijd

Met de kennis die we hierboven hebben, kunnen we een berekening maken van de warmtepomp terugverdientijd. We hebben de volgende informatie. Let wel op: de informatie hieronder is fictief:

  • Soort warmtepomp: Hybride warmtepomp
  • Jaarlijkse besparing: €750,-
  • Levensduur: 20 jaar
  • Aanschafprijs: €4.800
  • Installatiekosten: €3.000
  • A++ label
  • 3 kW vermogen

Allereerst hebben we aanschafkosten van in totaal €7.800 (€4.800 + €3.000). Het soort warmtepomp (hybride) maakt een standaardsubsidie van €1.100,-, waarbij het A++ label en de 3 kW vermogen voor nog eens €500,- extra zorgen, met een totaal van €1.600,-.

Om de terugverdientijd te berekenen, delen we de aanschafkosten (€7.800 – €1.600 = €6.200) door de gemiddelde jaarlijkse besparing (€750,-):

€6.200/750 = 8.26 jaar

Advies over de terugverdientijd van de warmtepomp

Wilt u advies ontvangen over het kopen van een warmtepomp? Of heeft u vragen over de terugverdientijd? Wij helpen u om de kosten en subsidie concreet in kaart te brengen. Neem contact op en bespreek de mogelijkheden!

FAQ

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt