Aardwarmtepomp 2018-03-06T21:12:03+00:00
Home » Grond-water warmtepomp » Aardwarmtepomp

Uw gegevens

Laat uw gegevens hieronder achter en ontvang een vrijblijvend advies!

Aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp (grond-water warmtepomp) is een bijzonder milieuvriendelijk en kostenbesparend systeem waarmee u uw huis kunt verwarmen of verkoelen. Indien u ervoor kiest om een dergelijke installatie te laten plaatsen, wordt de warmte uit de grond benut om uw woning warm te houden. Dit geothermische systeem heeft een hoog rendement en is erg efficiënt in het gebruik. De aanleg van een dergelijk apparaat heeft echter wel een prijskaartje. Hieronder leest u alles over de werking, welke prijs u kunt verwachten en welke beschikbare subsidies er zijn voor aardwarmtepompen.

Werking van een aardwarmtepomp

De werking van een aardwarmtepomp is vergelijkbaar met die van de andere milieubesparende pompen, maar verschilt wat betreft de installatie, de kosten en uiteraard de bron waar het warmte van onttrekt. Deze grond-water warmtepompen staan erom bekend om hun energie te halen uit de aarde. Het gaat om warmte die via zonlicht de bodem ingaat of warmte die vanuit de aardkern naar het grondoppervlakte komt.

Hierna kan de onttrokken energie via een koelvloeistof omhoog gepompt worden, om vervolgens in de warmtepomp terecht te komen. De temperatuur van het koelmiddel is dan aanzienlijk hoger dan toen het de grond in ging. Echter is dit nog niet hoog genoeg om warmte af te staan aan het water in de waterleidingen van het huis. Daarvoor wordt het middel verhit tot een gas via een compressor.

Het hete gas in het gesloten systeem brengt het water van bijvoorbeeld de centrale verwarming of CV ketel op temperatuur. De warmtedrager gaat hierna weer afgekoeld de bodem in om weer energie op te halen. Via deze kringloop wordt uw woning middels een aardwarmtepomp verwarmd. In de zomer kan de woning juist hitte afstaan aan de bodem, waardoor dit systeem ook verkoelend kan werken.

Horizontaal grond-water systeem

Er zijn twee wijzen om het buizenstelsel van een aardwarmtepomp te installeren. Allereerst is er een horizontale montage waarbij de buizen met het circulerende koudemiddel vrij oppervlakkig in de aarde worden geïnstalleerd. Voordeel is dat de kosten aanzienlijk lager zijn ten opzichte van diep in de grond boren. Een nadeel is dat het rendement minder constant is doordat de grond vlak onder het aardoppervlak meer onderhevig is aan temperatuurverschillen. Desalniettemin is een aardwarmtepomp zeer rendabel.

Verticaal grond-water systeem

Een verticale grond-water warmtepomp kan geïnstalleerd worden indien u weinig ruimte beschikbaar hebt in uw tuin of als u graag een voortdurend hoog rendement wilt waarborgen met uw systeem. Een installatie met aardsonden kan op een diepte van 25 tot wel 150 meter geplaatst worden. De prijs is onder andere afhankelijk van het type bodem, de diepte waarop geboord wordt om de aardsonden te plaatsen en de grootte van de aardwarmtepomp.

Kosten en subsidies voor een aardwarmtepomp

De prijzen voor de grond-water warmtepomp lopen uiteen van €7.500,- tot €15.000,-. Inclusief de grondboringen kunt u rekenen op kosten tussen €10.000,- en €25.000,-. De beschikbare subsidies liggen ergens tussen de €2.500 en €4.000, afhankelijk van hoe energiezuinig het is. Hoe beter de werking voor het milieu is, des te hoger de subsidie is die u ontvangt voor de installatie van uw aardwarmtepomp.

Harry van Horlinken

Al 3 jaar tevreden met zijn warmtepomp.

Ik werd snel teruggebeld en al na een paar weken werd mijn warmtepomp geïnstalleerd. Snel afgehandeld door keurige gasten, ik zou het zo opnieuw doen!