Warmtepomp kosten

Check wat u kunt besparen op uw energierekening


100% onafhankelijk advies
Vakkundig installatie
Alle warmtepompen
Geschikt voor iedere woning
Home » Warmtepomp kosten
Warmtepomp soorten Lees meer
Werking warmtepomp Lees meer
Kosten & subsidies Lees meer
Aanschaf & installatie Lees meer

Warmtepomp kosten

Warmtepomp kosten berekenen? Wat zijn de kosten die bij een warmtepomp komen kijken? Tegenwoordig investeert men steeds vaker in duurzame energie, waardoor steeds meer mensen een warmtepomp kopen. Zo’n installatie biedt diverse voordelen. Zo bespaart u aanzienlijk op energie, houdt u rekening met het milieu (verminderde CO2 uitstoot) en kunt u zowel koelen als warmen met de warmtepomp. Toch brengt het aanleggen van een warmtepomp in uw bestaande woning natuurlijk wel een kostenplaatje met zich mee. Wij hebben diverse prijzen van verschillende soorten installaties vergeleken en hebben een uitgebreid overzicht samengesteld, waardoor u de kosten van een warmtepomp volledig in beeld krijgt.

Hoeveel kosten de diverse warmtepompen?

Besparen op de lange termijn is natuurlijk één van de grootste voordelen van het aanleggen van een warmtepomp in uw bestaande woning, maar de kosten en de aanschafprijs spelen hier net zo’n grote rol in. Een investering heeft namelijk pas zin als u hier daadwerkelijk geld mee verdient/bespaart.

Tegenwoordig bestaan er diverse soorten warmtepomp installaties, die elk andere voordelen en andere prijzen met zich meebrengen. Wij hebben de kosten van deze installaties voor u in kaart gebracht.

Lucht-lucht warmtepomp kosten

Een lucht-lucht warmtepomp is één van de goedkoopste installaties qua aanleggen. Het haalt namelijk warmte uit de buitenlucht. Toch kan de prijs flink uiteenlopen, geheel afhankelijk van de omvang van de installatie. De gemiddelde kostprijs van een lucht-lucht warmtepomp zal dan ook ongeveer tussen de €4.000,- en €8.000,- liggen. Hier zit de installatie al bij inbegrepen. Tevens hoeven er weinig rigoureuze veranderingen aan uw woning te worden aangebracht, wat bij andere installaties wel het geval is.

Lucht-water warmtepomp kosten

De kosten van een lucht-water warmtepomp liggen iets hoger dan van bovengenoemde installatie. Bij een lucht-water warmtepomp wordt de warmte uit de buitenlucht gebruikt om water te verwarmen, zoals voor de verwarming of ‘gewoon’ uit de kraan. Het voordeel van dit soort warmtepomp is dat er geen boringen nodig zijn bij de installatie, waardoor de installatiekosten relatief laag uitvallen. Hierdoor zal de prijs van een lucht-water warmtepomp gemiddeld tussen de €5.000,- en €10.000,- komen te liggen, inclusief installatie.

Water-water warmtepomp kosten

Een water-water warmtepomp wordt ingezet om via warmte uit het grondwater de woning te verwarmen. Met dit geothermische systeem wordt het hoogste rendement behaald, maar doordat er diepe gaten in de grond geboord dienen te worden, ligt de investering ook het hoogst. De kosten van een water-water warmtepomp liggen dan ook gemiddeld tussen de €10.000,- en €20.000,-. Toch kan de prijs fluctueren, afhankelijk van uw situatie.

Bodem/grond-water warmtepomp kosten

Een grond-water warmtepomp brengt uiteenlopende kosten met zich mee, vooral qua aanleggen bij uw bestaande woning. Dit systeem onttrekt warmte uit de grond door middel van een buizennetwerk. Echter bepaalt het type buizennetwerk (horizontaal of verticaal) voor een groot gedeelte de prijs. De boring om de installatie aan te leggen kost gemiddeld zo’n €5000,- tot €7000,-. Wel neemt het systeem minder ruimte in beslag én heeft het een hoger rendement. Al met al lopen kosten van een grond-water warmtepomp uiteen en variëren de prijzen tussen de €10.000,- en €25.000,-.

Hybride warmtepomp kosten

De hybride warmtepomp is en moderne variant en is een combinatie van een warmtepomp en een gasketel. Dit maakt de hybride warmtepomp uitermate geschikt voor al bestaande woningen, mede door het feit dat de installatie in vrijwel elke woning met een gasaansluiting geplaatst kan worden. Het hybride systeem gebruikt buitenlucht en ventilatielucht, maar schakel wanneer het rendement laag licht (op koude dagen) automatisch over op de gasketel. De kosten van een hybride warmtepomp liggen relatief laag, waardoor de prijs schommelt tussen de €5.000,- en €7.500,-, inclusief installatie.

Prijs warmtepomp aanleggen op bestaande woning

Bij diverse warmtepompen bepalen de kosten van de installatie (aanleggen bestaande woning) voor een groot gedeelte de prijs. Zoals hierboven te zien is, brengen vooral de grond-water warmtepompen en de water-water warmtepompen relatief hoge installatiekosten met zich mee, ook wanneer u deze wilt aanleggen op uw bestaande woning. Dit komt door het feit dat de buizen diep in de grond aangelegd dienen te worden. Warmtepompen die lucht als voornaamste warmtepomp gebruiken, zijn makkelijker en dus goedkoper om te installeren, maar hebben over het algemeen ook een lager rendement.

Warmtepomp kosten en prijs bespreken met een specialist? Neem contact op en bespreek de mogelijkheden!

FAQ

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt