Werking water-water warmtepomp

Check wat u kunt besparen op uw energierekening






100% onafhankelijk advies
Vakkundig installatie
Alle warmtepompen
Geschikt voor iedere woning
Home » Werking water-water warmtepomp
Warmtepomp soorten Lees meer
Werking warmtepomp Lees meer
Kosten & subsidies Lees meer
Aanschaf & installatie Lees meer

Werking water-water warmtepomp

Wat is precies de werking van een water-water warmtepomp? Het is dé meest energiebesparende warmtepomp oplossing, die zich op de lange termijn laat terugverdienen. Verder is het een bijzonder stabiel en betrouwbaar systeem dat met enige voorzorg uitstekend intact blijft. Het is daarom de moeite waard om te overwegen of dit wat voor u is. Hieronder leest de mogelijkheden, de voordelen en de nadelen over de werking van de water-water warmtepomp.

Lees ook verder over hoe een warmtepomp werkt!

Hoe werkt een water-water warmtepomp?

Een water-water warmtepomp werkt met grond- en leidingwater. Een deel komt van diep onder de grond vandaan, uit een diepte van circa 25 tot 150 meter. Dit water heeft, doordat het verborgen ligt in de aarde, een vrij constante temperatuur van 10 tot 14°C. In de winter kan dit gebruikt worden om het huis te verwarmen.

Een buitenunit pompt het grondwater naar boven en langs een verdamper met koelmiddel. Dit koelmiddel komt uit de binnenunit binnenshuis en heeft ten opzichte van het water uit de aarde een lagere temperatuur. Er treedt daardoor warmteoverdracht plaats, waarbij het koelmiddel de warmte overneemt en het bodemwater heeft verkoeld, wat hierna weer terug de grond in gaat via een retourput (of lozingsput). De opgenomen warmte wordt vervolgens afgestaan aan het leidingwater, waardoor het sanitair en de centrale verwarming hun werk kunnen doen. Hierna begint de cyclus van de water-water warmtepomp weer opnieuw.

Wat kost een water-water warmtepomp?

Om een water-water warmtepomp aan te schaffen bent u flink wat euro’s verder. Desalniettemin verdient dit warmtepompsysteem zich op de lange duur geheel terug, ondanks deze hoge kosten. Behalve de vraag, ‘hoe werkt een water-water warmtepomp?’, is het ook belangrijk om te weten wat de kosten van een water-water warmtepomp zijn.

De kostprijs zit vooral in de boring van twee putten: de pompput en de retourput. Dit kost al gauw €8.000,-. De prijs is afhankelijk van de diepte waarop geboord moet worden, wat bepaald wordt door de hoogte van het grondwater. Ook is het bodemtype van belang. Het systeem neemt verder niet heel veel ruimte in beslag. Het is voornamelijk de diepte van het boren waar de prijs in ligt. De totaalprijs ligt rond de €15.000,-.

Omdat de grondtemperatuur constant is, is het een systeem met een zeer hoog rendement. De installatie heeft het hoogste rendement van alle warmtepompsystemen. Hierdoor is een water-water warmtepomp financieel erg aantrekkelijk. Een extra voordeel is dat men een deel van het opgepompte water kan gebruiken om de wc mee door te spoelen en uw planten te besproeien.

Installatie van een water/water-warmtepomp

Hebt u een indruk gekregen van de werking van een water-water warmtepomp? Indien u graag een dergelijk verwarmingssysteem voor uw woning of werkplek wilt aanleggen, kunt u de hulp inzetten van onze professionele installateurs. Deze nemen alle werkzaamheden van de installatie in handen en zorgen ervoor dat uw waterleidingen worden aangesloten op de warmtepomp, zodat u kunt genieten van een duurzame bron van energie.

Hebt u nog vragen over de werking van een water-water warmtepomp, of wilt u er een laten installeren? Neem dan direct contact met ons op.

FAQ

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt