Werking lucht-water warmtepomp

Check wat u kunt besparen op uw energierekening


100% onafhankelijk advies
Vakkundig installatie
Alle warmtepompen
Geschikt voor iedere woning
Home » Werking lucht-water warmtepomp
Warmtepomp soorten Lees meer
Werking warmtepomp Lees meer
Kosten & subsidies Lees meer
Aanschaf & installatie Lees meer

Werking lucht-water warmtepomp

Wilt u weten wat de werking is van een lucht-water warmtepomp? Wij leggen u uit hoe dit systeem in elkaar steekt en op welke wijze een woning verwarmd kan worden met deze energiezuinige techniek. Daarnaast kunt u informatie vinden over de installatie en de kosten naast de werking van een lucht-water warmtepomp.

Lees ook verder over hoe een warmtepomp werkt!

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp werkt aan de hand van een buitenunit die de buitenlucht aanzuigt en opneemt. Deze lucht van buiten is relatief warm in vergelijking met de buitenunit die de lucht heeft aangetrokken. De warmte wordt door het temperatuurverschil overgedragen op een koelmiddel dat via leidingen naar een binnenunit geleid wordt.

De binnenunit is gedeeltelijk een systeem van waterleidingen dat verbonden kan worden met het sanitair of de centrale verwarming. Op die wijze kan het met de warmte die onttrokken wordt aan de buitenlucht het water in de leidingen verwarmd worden. De standaard temperatuur hiervoor is gemiddeld 38°C. Het rendement gaat omlaag wanneer het buiten het systeem erg koud is. Het water in de leidingen komt vervolgens als warm water uit het sanitair of in de centrale verwarming. Een niet al te lage buitentemperatuur is dus gewenst voor een optimale werking van een lucht-water warmtepomp.

Kosten voor dit type verwarmingspomp

De kosten voor een lucht-water warmtepomp met een energiezuinige werking zijn erg laag vergeleken met andere methoden zoals de geothermische verwarming. Zijn geen kosten voor graafwerk aangezien er niet gegraven hoeft te worden om de elementen voor warmte opname te installeren. Verder hoeft er voor de binnenunit ook weinig gebeuren veel van benodigde waterleidingen zijn al in plaats en hoef enkel de pomp zelf aangesloten te worden op dit reeds bestaande systeem. De kostprijs kan nogal variëren, maar liggen doorgaans onder de kosten voor geothermische pompen. U kunt prijzen verwachten voor een dergelijke lucht-water warmtepomp vanaf €7.500,-.

Installatie van een lucht-water warmtepomp

De werking van een lucht-water warmtepomp komt het best tot zijn recht met de juiste installatie. Professionele installateurs kunnen een verwarmingssysteem aanleggen op verschillende wijzen. Zo kan een lucht-warmte waterpomp gekoppeld worden aan een cv-installatie. Ook wand- of vloerverwarming kan aan dit systeem gekoppeld worden.

Het verwarmen van sanitair water of een zwembad is ook mogelijk. Het werkt an sich kan op reeds geïnstalleerde waterleidingen aangesloten worden. Verder kan het een bestaande verwarmingsketel zeer gemakkelijk vervangen en is erg milieuvriendelijk qua werking. Alle oude verbindingen met verwarmingselementen worden simpelweg losgekoppeld en aangesloten op de lucht-water warmtepomp waardoor er geen sloopwerk vereist is.

Indien u ook een dergelijke lucht-water warmtepomp met eenzelfde werking wilt laten installeren kunt u dat laten doen door een professionele installateurs.

FAQ

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt