Werking lucht-lucht warmtepomp 2018-10-29T14:53:42+00:00
Home » Werking lucht-lucht warmtepomp

Uw gegevens

Laat uw gegevens hieronder achter en ontvang een vrijblijvend advies!

Werking lucht-lucht warmtepomp

Warmtepompen staan bekend om het opwekken van hernieuwbare energie, maar wat is de werking van lucht-lucht warmtepompen nu eigenlijk? Veel mensen willen weten wat het precies doet en wat het verschil is met hun huidige verwarmingssysteem. Hieronder lees je meer over deze energie besparende techniek en de werking van zo’n lucht-lucht warmtepomp.

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp

De werking van een lucht-lucht warmtepomp gaat volgens het volgende principe. Er wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken om andere ruimten, voornamelijk die van woningen, op te warmen door middel van een luchtstroom. Een luchtblazer zuigt deze vanuit het systeem aan en blaast deze vervolgens de gewenste kamer in. Om deze reden wordt dit systeem gekozen voor airconditioning. Door de richting van de luchtstroom met een klep om te keren krijgt men de functie die zo herkenbaar is van airco’s: warme lucht wordt onttrokken aan een woonruimte en teruggestuurd naar de installatie door een aanzuigende werking. Koele buitenlucht wordt naar binnen gezogen om de reeds opgewarmde koelvloeistof te koelen en naar de installatie in de woonruimte te stuwen.

Ook bij een lucht-lucht warmtepomp is er een binnenunit en een buitenunit aanwezig zoals bij een airconditioning. Een ventilator zuigt lucht aan en stuurt deze door naar de buitenunit. De relatief warme lucht wordt verkoeld door koelgas in het systeem. Het koelgas neemt daardoor de warmte over en wordt doorgepompt naar de binnenunit. Een andere ventilator circuleert de luchtstroom in de woning en trekt deze lucht langs de binnenunit. De reeds door een compressor samengedrukte lucht is nog warmer geworden en draagt deze hoge temperatuur over aan de luchtstroom. Deze stroom verwarmt vervolgens de binnenvertrekken van een werk- of woonplek. De werking van een lucht/lucht-warmtepomp levert daarbij een hoog rendement.

Kosten voor dit verwarmingssysteem

De prijzen voor dergelijke lucht-lucht warmtepompen met zuinige werking liggen betrekkelijk laag vergeleken met de rest van de warmtepompen. Men hoeft niet te graven om bij verwarmende grondlagen te komen. Ook hoeft men geen waterfilter en watersysteem aan te leggen. Het enige vereiste is dat de buitenlucht een niet al te lage temperatuur heeft.

Andere factoren die de kosten beïnvloeden zijn de grootte en het vermogen van de complete installatie, de hoeveelheid units die gebruikt worden, maar ook het type model. Zo zal de prijs van een vloer-, plafond- of wandunit van flink uiteen lopen. Dit is mede door de kosten van de installatie. Als laatste is er het merk van de lucht-lucht warmtepomp wat van invloed kan zijn. Al met al kunt u rekenen op kosten vanaf €2.500,-. Door de energiezuinige werking van een lucht-lucht warmtepomp is dit erg laag.

Installatie van een lucht/lucht-warmtepomp

De installatie van een lucht-lucht warmtepomp met deze milieubesparende werking is relatief eenvoudig in vergelijking met andere type pompen. Er hoeft geen gat in de grond gegraven te worden en er hoeft geen koppeling gemaakt te worden met waterpijpleidingen. Slechts twee plaatsen om minstens twee units (één binnenunit en één buitenunit) kwijt te kunnen zijn ervoor nodig. Om de werking van een lucht-lucht warmtepomp tot stand te brengen kan deze in vloeren, plafonds, wanden of muren geïnstalleerd worden.

Wilt u ook een lucht-lucht warmtepomp laten installeren? Roep in dat geval de hulp in van onze ervaren installateurs.

Harry van Horlinken

Al 3 jaar tevreden met zijn warmtepomp.

Ik werd snel teruggebeld en al na een paar weken werd mijn warmtepomp geïnstalleerd. Snel afgehandeld door keurige gasten, ik zou het zo opnieuw doen!