Werking grond-water warmtepomp
Wat is de werking van een grond-water warmtepomp? Deze uiterst milieuzuinige vorm van energiewinning heeft een hoog rendement. Een systeem van buizen en pompen onttrekt warmte uit de grond en koppelt dit terug naar het waternetwerk in huis, opdat uw verwarmingsketel niet of minder hard hoeft te werken. Lees hieronder meer over de werking van deze grond-water warmtepomp.
Lees ook over de werking van andere warmtepompen!
Hoe werkt een grond-water warmtepomp?
De werking van een grond-water warmtepomp kan op verschillende manieren tot uiting komen. Er bestaat namelijk een horizontaal en een verticaal pompsysteem. In beide gevallen wordt er buizenstelsel aangelegd in de bodem van uw erf.
De aarde in de grond heeft altijd een zekere temperatuur. In de winter bezit de grond zelfs een temperatuur die vaak hoger ligt dan aan het oppervlak. Dat komt doordat de aarde in de zomer warmte opneemt en naar dieper gelegen aardlagen brengt. Ook vanuit de aardkern komt er warmte naar het oppervlak toe. Wanneer de winter aanbreekt is er in de grond een energiereserve ontstaan die doormiddel van een grond-water warmtepomp aangeboord kan worden. Je hergebruikt dus energie die de vanuit de zon of uit de aardkern komt. Dit maakt deze methode van energie onttrekken zeer milieubesparend.
Werking van grond-water warmtepomp in de grond
De buizen van de grond-water warmtepomp kunnen middels de werking van warmtegeleiding via een horizontaal of verticaal netwerk warmte opnemen. Een horizontaal warmtepompsysteem ligt op ongeveer 1,5 meter diepte en heeft een relatief groot oppervlak nodig. Het verticale systeem ligt op een diepte van 25 tot 200 meter. Het voordeel van de laatstgenoemde methode is dat de temperatuur van de bodem zeer stabiel is op grote diepte. De gemiddelde bodemtemperatuur ligt zo rond de 10 tot 14°C, ook op dagen dat het aan het oppervlak vriest.
Om warmte aan het water in sanitair af te geven, is er een koppeling nodig tussen de waterleidingen in huis en het buizennetwerk in de grond. Het stelsel in de aarde bevat een koelmiddel met antivries dat rondgepompt wordt. Wanneer de koelvloeistof de grond in gaat heeft het een lage temperatuur, zo vlak onder het vriespunt. De vloeistof neemt de warmte van de omringende aarde op wat ongeveer 12°C is. Het koelmiddel wordt omhoog gepompt wanneer het flink wat warmte heeft opgenomen en bijvoorbeeld een temperatuur van 7°C heeft bereikt.
Vervolgens belandt het in een verdamper en wordt gas. Als gas wordt de koelstof in een compressor gestopt en samengeperst. Hiervoor wordt elektriciteit gebruikt om de druk op te voeren. Het gas wordt door de compressie enorm heet en bereikt een temperatuur van 60 tot 70°C. Dit is het milieubelastende gedeelte van het proces en kost ongeveer een kwart van alle energie die opgewekt wordt. Driekwart van de energie komt uit de bodem waardoor de werking van een grond-waterwarmtepomp dus zeer duurzaam is.
Het hete gas wordt langs de condensor van de waterkringloop (water is dan rond de 30°C) van het sanitair geleidt waardoor dit water rond de 40°C gehouden kan worden. Dat is de ideale temperatuur voor warm kraanwater in een huishouden. Het koelmiddel koelt door de warmteafgifte zelf af tot 40°C. Na het expansieventiel te zijn gepasseerd neemt de druk en temperatuur enorm af (tot vlak onder het vriespunt), is het inmiddels weer een vloeistof en is het weer gereed om warmte uit de grond te onttrekken. Dat is de werking van een grond-water warmtepomp.
Kosten voor een horizontaal en verticaal systeem
Om voor een optimale werking van een grond-water warmtepomp te zorgen, zijn er een aantal kostenposten waar aan voldaan moet worden. Naast het apparaat zelf bent u kosten kwijt aan het boren. Een oppervlakkige installatie zoals men die ziet bij een horizontaal systeem, is vanaf €2.000,-. Een diepe boring om 50 tot 200 meter diep te komen is vanaf €15.000,-. De prijs is dan inclusief het apparaat en de kosten voor het boorproces. Een verticaal systeem heeft ondanks de hoge kostprijs een hoog rendement vanwege de stabiele werking van de grond-water warmtepomp op grote diepten en betaalt zich daarom op den duur altijd terug.
Wilt u een installatie door echte professionals uit laten voeren? Onze installateurs zorgen ervoor dat de werking van uw grond-waterwarmtepomp uitstekend is en u jaren profijt heeft van deze energiezuinige techniek. Meer weten over hoe een grond-water warmtepomp werkt? Neem contact op!
FAQ
FAQ Vraag
Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt
FAQ Vraag
Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt
FAQ Vraag
Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt
FAQ Vraag
Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt
FAQ Vraag
Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt
FAQ Vraag
Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt