EPC

Check wat u kunt besparen op uw energierekening


100% onafhankelijk advies
Vakkundig installatie
Alle warmtepompen
Geschikt voor iedere woning
Home » EPC
Warmtepomp soorten Lees meer
Werking warmtepomp Lees meer
Kosten & subsidies Lees meer
Aanschaf & installatie Lees meer

EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt)

EPC staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt. Dit is een index die de energetische efficiëntie van nieuwbouw aangeeft. Met andere woorden: hoe beter een woning op het gebied van isolatie, ventilatie en installatie in elkaar zit, des te lager de EPC waarde uitvalt. Dit betekent dat er minder energie benodigd is om de woning comfortabel warm te houden. Het EPC cijfer staat dus eigenlijk voor de hoeveelheid energie die nodig is om de ruimte te verwarmen/verkoelen en energie die nodig is om tapwater te verwarmen. Wanneer men in Nederland een woning wil bouwen, geldt hier een bepaalde EPC norm voor.

Lees hieronder verder over de ideale EPC waarde voor uw woning en de toegevoegde waarde van een warmtepomp!

EPC norm door de jaren heen

De EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) drukt de energetische prestatie van een woning uit. De basis (1,0) is gebaseerd op de gemiddelde prestatie van een woning uit 1990. Omdat men tegenwoordig meer aan het klimaat denkt, gelden hier dan ook strengere eisen op.

In 1996 mocht een woning nog een EPC van 1,4 hebben. Dit werd in 1998 teruggebracht tot 1,2. In 2000 waren we qua EPC norm weer op 1,0 beland. Vanaf 2006 werd dit verder teruggebracht tot 0,8 en in 2011 zelfs tot 0,6. Vanaf 2015 mag de EPC waarde van een woning niet hoger dan 0,4 liggen.

Er gaan nu zelfs geruchten dat de EPC vanaf 2020 0 moet zijn. Een EPC norm van 0? Hoe is dat vol te houden voor woningen? Om deze EPC waarde beter te kunnen snappen, is het eerst goed om een stukje achtergrond en berekening van de EPC te weten.

EPC waarde berekening

Tegenwoordig wordt de NEN 7120 aangewezen als bepalingsmethode voor de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt). Deze berekening wordt gemaakt op basis van gebouweigenschappen, installaties en het standaard gebruikersgedrag. Er zijn dan ook waarden toegekend aan diverse bouwmaterialen, waarmee de isolatie van vloeren, wanden en daken uitgedrukt kunnen worden in een Rc waarde. Ramen hebben juist weer een U-waarde.

Alle waarden gezamenlijk worden ingevoerd in de EPC berekening. Hierbij komen ook diverse extra waarden kijken, zoals de locatie van de gevels. Maar hoe komt men dan aan een EPC waarde van 0, om aan de toekomstige norm te kunnen voldoen?

Hoe voldoe ik aan de EPC norm van 0?

Geen zorgen: de toekomstige EPC van 0 geldt alleen voor woningen die nieuw worden gebouwd. Dit betekent dat jij hier zelf geen rekening mee hoeft te houden als je in een woning trekt; je krijgt de woning op de juiste manier opgeleverd.

In de praktijk is het lastig om een EPC van onder de 0,4 te realiseren, tenzij er diverse bouwkundige en installatietechnische maatregelen worden getroffen. Denk hierbij aan een thermische schil, een energiezuinig ventilatiesysteem, een perfecte isolatie én voorbeelden als een zuinige warmtepomp.

Warmtepomp om een lage EPC waarde te behalen

Door een warmtepomp te laten installeren, is de kans groter dat uw woning voldoet aan de EPC norm. Toch is het zaak dat diverse factoren zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd. Meestal is hier een ontwerp op maat voor nodig. Benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp om aan een lage EPC waarde te komen? Neem contact op en bespreek de mogelijkheden!

FAQ

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt

FAQ Vraag

Hier komt het antwoord te staan wanneer je dit openklapt