Warmtepomp kopen en installeren 2018-03-08T11:36:08+00:00
Home » Warmtepomp kopen en installeren

Uw gegevens

Laat uw gegevens hieronder achter en ontvang een vrijblijvend advies!

Warmtepomp kopen en installeren

Er zijn diverse soorten warmtepomp om uw woning mee te verwarmen. Wanneer u een warmtepomp wilt kopen en laten installeren, is het soort installatie dat u kiest afhankelijk van uw wensen, uw budget en uiteraard de staat en ligging van uw woning. Hieronder vindt u uitgebreide informatie over het aanschaffen, aanleggen en installeren van een warmtepomp bij u thuis.

Hoe kies ik de juiste warmtepomp?

Bij het kiezen van de juiste warmtepomp is het voor de daadwerkelijke aanschaf belangrijk om persoonlijk advies in te winnen. Er zijn diverse soorten warmtepompen, die allen diverse voor- en nadelen met zich meebrengen. Onderdelen waarop gelet moet worden zijn uw energieverbruik, uw budget, alsmede de staat en ligging van uw woning. Het beste is dan ook om hier een professional voor in te schakelen. Om alvast een idee te krijgen, vragen wij u te letten op de volgende onderdelen:

  • Type woning
  • Bouwjaar
  • Verbouwingen of renovaties
  • Vloeroppervlakte
  • Aantal bewoners
  • Energieverbruik
  • Situering (tuin, soort dak, aanwezigheid cv ketel etc.)

Waar moet ik op letten bij de installatie?

Voordat u een warmtepomp koopt en laat installeren, is het belangrijk om een aantal dingen te weten. Allereerst wat basiskennis. De gemiddelde installatie bestaat uit een bron, de waterpomp zelf en een afgiftesysteem. Deze 3 onderdelen moeten synchroon lopen, wil het systeem optimaal en efficiënt werken. Daarbij is alleen het systeem niet genoeg; de gehele installatie moet geheel afgestemd worden op uw woning.

Afstemming bron en warmtepomp

Allereerst dient er bij de installatie gelet te worden op de afstemming tussen de waterpomp en de bron. De bron (lucht, water, bodem etc.) dient groot genoeg te zijn om aan de energievraag van de woning te voldoen. Wanneer het systeem goed is afgestemd, is het rendement hoog en het verbruik laag.

Afstemming warmtepomp en afgiftesysteem

Een warmtepomp moet ook juist aangesloten worden op het afgiftesysteem, zoals de vloerverwarming of de radiatoren. Deze afgiftesystemen moeten bovendien geschikt zijn voor de relatief lage temperaturen die door de warmtepomp worden geleverd. Tevens is voor warm tapwater ook een warm waterboiler nodig.

Isolatie

Bij het aanleggen van een warmtepomp is de isolatie van uw woning van cruciaal belang. Wanneer uw woning niet goed geïsoleerd is, is het lastig voor het systeem om aan de warmtevraag te voldoen. Hierdoor moet er meer energie worden gebruikt en valt het rendement lager uit, waardoor de financiële voordelen worden beperkt en de terugverdientijd wordt verlengd.

Advies bij het kopen van een warmtepomp

Op basis van de informatie hierboven wordt duidelijk dat er een en ander komt kijken bij het kopen van een warmtepomp en bij het installeren hiervan. U doet er dan ook goed aan om u te laten adviseren door een gecertificeerd installateur. Tevens speelt de certificering van uw installateur een rol bij eventuele subsidieverstrekking. Wij helpen u hier graag in verder. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Onderhoud

Een warmtepomp behoeft relatief weinig onderhoud. Toch is het aan te raden om uw installatie gemiddeld één keer per jaar te laten controleren. Wij bieden u daarom de mogelijkheid tot direct afsluiten van een onderhoudscontract. Informeer naar de mogelijkheden.

 

Harry van Horlinken

Al 3 jaar tevreden met zijn warmtepomp.

Ik werd snel teruggebeld en al na een paar weken werd mijn warmtepomp geïnstalleerd. Snel afgehandeld door keurige gasten, ik zou het zo opnieuw doen!